Majálison

A hosszú téli zimankós napok után, amikor nehezen mozdul ki az ember a jó meleg fűtött szobából, szinte felüdülés, amikor tavasszal csalogatóan ébred a természet. Persze a kora tavaszi hónapok még nehezen indulnak reggelente. Igen hűvösen a hajnalok, lassan emelkedik a hőmérséklet, de dél körül már szívesen merészkedik az ember hosszabb-rövidebb sétákra.

Igazán kellemes idő április végén, május elején mutatkozik, ekkor indulnak a jeles napok is, ami rendezvényekkel kényeztet el bennünket. Az első szabadtéri programok május elején indulnak. Majálison szinte szó szerint életre kel e természet. Ilyenkor elindul ez emberáradat és birtokba veszi a természetet. Ennek természetesen van jó, és rossz oldala is, mint az éremnek, szokták mondani a régi idős emberek, akik remek megfigyelők voltak már a régmúltban is.

Negatív következménye lehet a tavaszi programsorozatoknak a környezetszennyezés, ugyanis vannak olyan emberek, akik nem törődnek természetes és épített környezetünknek. Gátlástalanul kihasználják és tönkre teszik a természetes élőhelyeket. Szemetelnek, leszedik a vadon nyíló virágokat, befogják természetes élőhelyükön az állatokat, melyek sajnos ezek után gyakran elpusztulnak. Ma már sok törvénnyel, büntetés előre vetítésével, felvilágosító előadásokkal, természetfilmekkel igyekeznek ezeken a nem kívánatos tevékenységeket megelőzni a környezetvédelmi szakemberek.

Jó és kellemes következményei ezeknek a rendezvényeknek, hogy az emberek többsége végre a téli bezártság után a szabad levegőn töltheti ideje nagy részét. Ilyenkor lehetőség van a kikapcsolódásra, a feltöltődésre, embertársainkra való figyelésre, a társas kapcsolatok építésére, ápolására. A baráti társaságok együtt tölthetik el szabad idejüket, közben kulturális műsorokat nézhetnek, hallgathatnak, helyi hagyományos ételeket fogyaszthatnak. Ezért imádom és a majálisokat. Az idén is elindultunk majálisra. Induláskor véletlenül kiesett a kezemből az okos telefonom, aminek a kijelzője azonnal elrepedt.

Gyorsan felkerestem a xiaomi szerviz munkatársait, akik fél órán belül megjavították a készüléket.